Scroll voor meer
Een afspraak maken voor uw gehoor en zorgtrajecten

Welke effecten kan massage je geven?

25/10/2021

Een massage is een oude techniek en bevordert het algemeen welzijn. Het heeft een positieve invloed op de bloedsomloop, lymfecirculatie en verminderd spanningen.

Door een massage te ondergaan krijgt men een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je lichaamsweefsel. Het verbetert de huidspanning en stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen. Daarnaast geeft het een aangenaam en kalmerend gevoel.

Je wordt minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem en ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen.

Mechanische effect

Door de continue wrijving over de huid en de onderliggende structuren zal de massage ongetwijfeld een mechanisch effect op deze lichaamsdelen veroorzaken.

Ter hoogte van de buitenste laag van onze huid is er het effect dat de dode huidschilfers zich gaan verwijderen. Hierdoor zal de huid aangezet worden tot celdeling en zullen de onderliggende huidlagen een verbeterde werking vertonen.

Het effect op de lederhuid bestaat erin dat de zweetklier en talgklier werking optimaliseert. Op die manier krijgen we een betere vochtregulatie en wordt overtollig talg mee verwijderd.

In de epidermis zijn ook de bloed- en lymfevaten aanwezig waar we ook een mechanische invloed op zullen uitoefenen. Vooral ons veneus en lymfatisch systeem zullen door de afwisseling in druk een extra pomp ervaren en een betere circulatie vertonen. Studies tonen aan dat massage de bloedviscositeit laat dalen.

Circulatoir effect

Door het masseren creëren we warmte en zal een vasodilatatie ontstaan. Dit betekent dat de bloedvaten open komen staan en dat de stofwisseling ter hoogte van de cellen zal toenemen. Dit houdt dus extra aanvoer van zuurstof en extra afvoer van koolzuurgas in.

Biochemisch effect

Door de prikkeling van nocireceptoren, kale zenuwuiteinden, die druk- en chemische veranderingen registreren, zullen weefselregenererende stoffen worden vrijgesteld zoals histamine, bradykinine, … die op hun beurt opnieuw een betere celstofwisseling als gevolg hebben.

Door onze massage krijgen we ook een effect op de mestcellen. Dit zijn gespecialiseerde cellen die histamine zullen vrijmaken. Deze stof stimuleert het zelfregulerend proces van het lichaam en zal de bloedcirculatie op deze plaats laten toenemen wat resulteert in een toegenomen roodheid van het weefsel.

Psychogeen effect

Iedereen kent het algemeen gevoel van welbehagen van een massage. Dit wordt veroorzaakt doordat in de hersenen serotine wordt vrijgesteld. Diezelfde stof kan vrijkomen bij het eten van chocolade.

Pijnstillend effect

Naast serotines worden in onze hersenen ook endorfines afgegeven. Dit zijn morfinederivaten die door ons lichaam zelf worden aangemaakt dus “natuurlijke pijnstillers” als het ware.

U herkent het wellicht: “Wrijven op een pijnlijke plaats heeft een pijnstillend effect”. Tijdens het masseren prikkelen we bepaalde zenuwvezels die een soort file gaan veroorzaken in het zenuwverkeer omdat dit nog extra prikkels zijn die er bij komen. Op die manier zal het transport trager verlopen en zal de pijnpoort dit interpreteren als pijnverzachtend.

Bron: cursus Massagetherapie - De Schoonheidsschool - Opleidingen in beauty, wellness en fashion - https://www.schoonheidsschool.com/