Hoorhulpmiddelen

Naast de hoortoestellen zijn er nog andere technische middelen die als ondersteuning gebruikt worden om dagdagelijkse signalen hoorbaar te maken.
Deze noemen we hoorhulpmiddelen. Er zijn verschillende soorten hoorhulpmiddelen, hieronder enkele voorbeelden:
Flits- en trilwekkers
Voor een slechthorende is wakker worden van een wekker die geluid maakt minder goed waarneembaar. Er kan via de tastzin of door het visueel maken van het signaal gewerkt worden. Ook een combinatie van flitsen en trillen is soms mogelijk.
Er bestaan analoge en digitale wekkers waarop de aansluiting van een trilkussen mogelijk is. Dit trilkussen leg je dan onder je hoofdkussen om wakker getrild te worden.
Daarnaast zijn er ook analoge wekkers met ingebouwd flitslicht en digitale wekkers met een lichtflitsmodule die op het moment van de ingestelde alarmtijd aanschieten.
Voor op reis zijn er zelfs kleine modelletjes om makkelijk mee te nemen.
Wie zijn smartphone als wekker gebruikt, kan een trilkussen of lamp die beide aangestuurd worden via Bluetooth aanschaffen.
LISA en Signolux systeem
Dit systeem voorziet je hele huis van zenders en ontvangers zodat signalen van bv. de bel, de telefoon, GSM of smartphone, een alarm, de babyfoon, personenalarm,… zichtbaar gemaakt worden.
De zenders worden geplaatst bij de bron van het signaal. Dit kan de telefoon, GSM/smartphone, een alarmdetector, een deurbel, een personenoproepknop, een babyfoon en/of een alarmzender zijn.
Ringleidingversterker
Op openbare plaatsen, zoals theaterzalen, aan een loket,… kan je ringleiding tegenkomen.
Mits je hoortoestel op T-stand te zetten, ontvang je draadloos wat in de microfoons gezegd wordt die aangesloten zijn op de ringleiding.
Ook thuis kan je ringleiding laten installeren.
Communicatiesysteem
Dit is een luisterversterker waarbij het geluid wordt opgevangen via een microfoon in dit apparaat of een externe microfoon met een kabel van 4 m voor geluidsbronnen op afstand. Vervolgens wordt het geluid versterkt weergegeven via een hoofdtelefoon in de oren. Het volume van het geluid is regelbaar met een draaiknop op dit toestel.
Bij een meer gesofisticeerd communicatiesysteem verloopt de overdracht via digitale FrequentieModulatie. Dit systeem is te vergelijken met de radio, waarbij men ook werkt via radiogolven om het signaal zuiver over te dragen. Het kan gebruikt worden om een gesprek in gezelschap beter te kunnen volgen door het geluid zo dicht mogelijk bij de bron op te vangen door de zender en draaadloos over te dragen naar de ontvanger.
Versterkte telefoons
Er zijn telefoontoestellen beschikbaar met ingebouwde versterking. Qua model kan het gaan om vaste telefoons of DECT (draagbare toestellen).
Naast de extra versterking zijn ook de toetsen ietsje groter om de telefoon makkelijker te kunnen bedienen.
Enkele modellen hebben ook de mogelijkheid om via Bluetooth een koppeling te maken met de hoortoestellen zodat het gesprek onmiddellijk via de hoortoestellen waarneembaar is.
TV-luistersystemen
Om het signaal van de TV afzonderlijk van je partner sterker te kunnen zetten, stuurt de zender van een TV-systeem het geluid naar de ontvanger die je in je oren of rond je nek hangt. Het is dus mogelijk om de keuze te maken tussen een TV-systeem met hoofdtelefoon in de oren (te gebruiken zonder hoortoestellen) of een TV-systeem met een neklus die het signaal draadloos naar je hoorapparaten zendt. De overdracht van het signaal tussen zender en ontvanger kan ofwel via Bluetooth verlopen, ofwel digitaal via 2.4GHz