Scroll voor meer

Gehoorverlies en bescherming

gehoorverlies en bescherming

gehoor verliesWanneer je meermaals woorden in een gesprek mist of minder adequaat reageert als men je roept, heb je veel kans dat er gehoorsdaling of gehoorverlies in het spel is. Je hoort dus minder goed wat er gezegd wordt. Ook andere geluiden klinken stiller. In situaties met meer omgevingsgeluid of achtergrondlawaai wordt waarnemen dan nog moeilijker.

Meer info over de gratis gehoortest


Vraag je gratis gehoortest aan

Gevolgen van gehoorverlies

Ongeveer 10% van de bevolking heeft gehoorverlies. Meestal komt dit gehoorverlies geleidelijk aan of duurt het enige tijd vooraleer men hiervoor een arts consulteert. Gehoorverlies heeft echter een impact op het leven.

Het brengt gezondheidsproblemen, persoonlijke problemen (depressie en maatschappelijke isolatie,...), communicatieproblemen met de omgeving, veiligheidsproblemen en verminderde muziekbeleving met zich mee.

Mogelijke gevolgen van gehoorverlies werden opgesteld door het Vlaams departement van Omgeving en zijn dus ook terug te vinden op hun website https://www.lne.be/gevolgen-van-gehoorschade.

Doe een screeningstest van je gehoor


Vul een vragenlijst over je gehoor in

Onze audiologische aanpak

Meer dan een hoorapparaat...


Gehoorverlies… wat nu?

Van zodra je zelf of je omgeving gehoorverlies gewaar wordt, ga je best even langs bij je huisarts. Als het niet om oorsmeer blijkt te gaan maar om een aanhoudend gehoorprobleem, dan verwijst deze door naar een neus-keel-en-oorspecialist (NKO). Als het probleem zich in het slakkenhuis situeert en een operatie uitgesloten is, krijg je van de NKO een voorschrift voor een proef met hoortoestellen mee.

 

De weg naar de audioloog

Met dit voorschrift van de NKO wend je je dan tot een audioloog. Ook zonder voorschrift is het mogelijk om rechtstreeks voor een gratis gehoortest (zonder medisch doel) naar de audioloog te gaan. Voor de controle van je gehoor wordt dit vaak als makkelijker ervaren en de audioloog kan je meteen meer informatie geven zodat je weet waarop het staat.

 

Audioloog versus audicien

Er is echter verschil tussen een audioloog en een audicien. Een audicien beperkt zich tot het aanpassen van een hoortoestel. Door mijn ervaring als klinisch audioloog in een polikliniek vul ik mijn persoonlijke en patiëntgerichte aanpak aan met state-of-the-art diagnostische apparatuur. Samen met de informatie van de behandelende arts leidt dit tot een objectief totaalbeeld van je gehoor. Bij gehoorbescherming op maat wordt steeds een lektest uitgevoerd, omdat enkel zo een goed resultaat gegarandeerd kan worden.

 

Totaalpakket

Bij Gezondheidspraktijk ’t KLANKBORD omvat de aanpak een totaalpakket van audiologische technieken en persoonlijke begeleiding bij gehoorverlies

Zie hieronder voor een overzicht van de audiologische aanpak.

 Totaal aanpak gehoorverlies

Hoorhulpmiddelen

Hoorhulpmiddelen algemeen
Naast hoortoestellen kunnen hoorhulpmiddelen een aanvulling of extra ondersteuning geven.

Zo zijn er specifieke wekkers en lichtflitssystemen beschikbaar, daar hoortoestellen 's nachts niet gedragen worden en men anders de wekker niet hoort.

Ook extra ondersteuning bij TV is mogelijk met de TV-systemen. Het geluid komt dan rechtstreeks in de oren wat de duidelijkheid ten goede komt.

In vergaderingen of bijeenkomsten op het werk of in familieverband kan FM-apparatuur de verstaanbaarheid verbeteren door de afstand aan tafel te verkleinen.

Meer info over deze en andere beschikbare hoorhulpmiddelen

Stel hier je vraag over hoorhulpmiddelen

Begeleiding bij gehoorverlies

begeleiding bij gehoorverliesBij Gezondheidspraktijk ’t KLANKBORD staat ook de begeleiding naast deze technieken voorop. Vandaar de keuze om individueel te werken en het traject op de persoon zelf af te stemmen.


Gehoorzorg

Zo hecht ik extra belang aan hoe jij je voelt bij elke techniek en in het algemeen ten opzichte van je gehoorverlies. Er wordt tijd en ruimte gemaakt om hierover te praten. Daarom neem ik een uitgebreider interview af en bied ik je graag mijn luisterend oor aan. Verder geef ik ook inzichten en tips voor jou en je omgeving om beter met gehoorverlies om te gaan.


Gehooreducatie

Ook deel ik graag met jou meer informatie omtrent je gehoorverlies, het gehoor, de metingen en de aanpassingen die ik doe,… Op die manier krijg je een goed beeld van je situatie en de mogelijkheden. 


Tot slot

Het totaalpakket van audiologische technieken en persoonlijke begeleiding bij gehoorverlies verzekert jou van een goede service en kwaliteit.


Wens jij kwalitatieve begeleiding bij je gehoorverlies?

Vraag je persoonlijk gesprek aan

gehoor

Wil je ook meer luisterplezier ervaren?

Informeer naar onze mogelijkheden bij gehoorverlies en -bescherming.

Contacteer me

Verloop

  • Een proef met hoortoestellen variëert van 4 tot 8 weken. Op geregelde basis wordt een afspraak gemaakt om de hoortoestellen eventueel bij te regelen. 
  • Ook voor het maken van oordoppen maak je best een afspraak.
  • Spraakafzien of liplezen, en klank- en hoortraining bestaan uit een aantal sessies (overeen te komen). Het kan eveneens gecombineerd worden met hoortoestelaanpassing voor een optimalere spraakverstaanbaarheid.

 

Tarief

  • Als erkend audioloog/audicien, kan ik je mits een voorschrift voor hoortoestellen opgesteld door een NKO-specialist, verzekeren van een forfaitaire tussenkomst door je ziekenfonds. Dit verschilt bij één of twee toestellen.
  • Naargelang het type van oordop zijn de prijzen opgesteld.
  • De gehoorrevalidatie wordt berekend aan uurtarief.
    • Voor een sessie van 60 minuten: 55 €
    • Ook sessies van 90 minuten zijn mogelijk aan 75 € .